Gavra – den grekiska byn där alla talar svenska

Evangelios Stafilidis  i trädgården i Gavra. Bild: Anders Olofsson

När jag och Anders först bestämde oss för att åka till Grekland och göra ett reportage om Gavra tänkte vi nog att det mest skulle bli ett trevligt reportage om en svenskby i Grekland där man drack Zoégas, kryddade lammet med grillkrydda och åt kanelbullar. Men istället kom det att handla om något mer allmängiltigt: om hemlängtan.

Gavra är en liten by i norra Grekland. Under några korta år på 60-talet tömdes byn nästan helt. De flesta begav sig till Lessebo i Sverige. För Sofia och Evangelios Stafilidis var tanken var att jobba hårt , spara alla pengar, och sedan åka hem till Gavra igen.  Men de tog över 30 år innan de flyttade tillbaka.

Först i slutet av 70-talet åkte Gavraborna tillbaka för att bygga upp sin by. Evangelios och Sofia bor numera halva året i Grekland. Men barn- och barnbarn finns i Sverige.

Hur är det att inte riktigt höra hemma någonstans? Att alltid ha hemlängtan? Var det fel att spara och spara för en framtid i det Grekland istället för att fokusera på livet i Sverige?

I reportaget träffar jag också Azarias Iordanidis, som äger restaurang Mykonos på Linnégatan här i Göteborg och Tasso Stafilidis som är verksamhetschef för West Pride och operativ chef för Göteborgs kulturkalas. De har båda sina rötter i Gavra. Reportaget publicerades i GP Två Dagar 24 augusti.

 

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade

Kommentera