Creatables

I våras drog det lilla Göteborgsföretaget Creatables in över 600 000 kronor på den amerikanska crowdfundingsajten Kickstarter.  Grundtanken bakom Creatables handlar om att skapa produkter från industrispill. Att utgå från ett material och hitta på en produkt istället för tvärtom.

Att i text förklara leksaken Strawbees känns som ett kamikazeuppdrag. Leksaken består av små plastbrickor som kopplar ihop sugrören med varandra. Av dessa enkla komponenter går det att utforma de mest fantasieggande konstruktioner: en koja, ett paraply, ett torn, ett rymdskepp eller en lyftkran.

Det går att köpa leksaken färdig och klar, men också ihop med stansmaskinen. På så vis kan man själv tillverka komponenterna till leksaken från överblivna kartonger och plastburkar.Intresset från amerikanska skolor – där det satsas intensivt på matte, teknik och vetenskap – är stort. Även experimentcentrum, som till exempel det på Universeum, är väldigt intresserade.

Och på sajten Kickstarter har de alltså fått förhandsbeställningar för över 600 000 kronor.

Artikeln om Creatables publicerades i GP:s ekonomibilaga i våras. Under våren har jag också –bland annat – skrivit om bokbranschen, hur företag arbetar med att hitta talanger och begreppet talent management, second hand-marknaden, den nya advokatfirman Emerton, vad som händer när man försöker använda marknaden som motor för att driva jämställdheten framåt, Ruag Space och rymdindustrin i Västsverige.

Leave a Comment

Filed under Okategoriserade

Kommentera